Vanuit rouw en verlies naar de essentie

Als dochter van de melkboer groeide ik op in Arnhem. Van jongs af aan hielp ik klanten en ontwikkelde ik een gevoelige sociale antenne. In mijn studie 'consumentenwetenschappen' aan de Wageningen Universiteit en in mijn latere onderzoekswerk stond dan ook 'de mens' centraal. Toch voelde ik me in de onderzoeks- en advieswereld steeds minder op mijn plek.

Na het verlies van mijn vader, en later van mijn beide kinderen, begon ik mij steeds meer te realiseren wat voor mij de essentie is, mijn levensmissie: het creëren van beeldend werk waarmee ik van betekenis kan zijn voor andere mensen. Zoals andere perspectieven bieden, raken aan emoties, aan het denken zetten en misschien zelfs wel in beweging brengen met dat wat ik maak.

Vanuit mijn werk als onderzoeker kon ik daar onvoldoende vorm aan geven, dus ging het roer volledig om en zette ik de stap naar een bestaan als zelfstandig grafisch ontwerper.

Verlies als krachtige katalysator

Om deze grote stap kracht bij te zetten, ben ik de opleiding Graphic Design aan ArtEZ in Arnhem gaan volgen. Daar ontstond het idee voor BoekDelen.

Mij werd gevraagd iets te maken voor de veiling Kunst tegen Kanker. Ik ging bij mezelf te rade: waar had ik destijds zelf behoefte aan, wat heeft voor mij gewerkt?

Wat mij steeds weer heeft geholpen, was mijn verhaal te kunnen doen. In eerste instantie door het van me af te schrijven. Tegelijkertijd kreeg ik ook steeds meer behoefte mijn verhaal te delen met anderen. Het lastige is alleen, dat als je iets heftigs overkomt, veel mensen het moeilijk vinden die eerste stap naar je te zetten.

Vanuit die ervaringen maakte ik de ‘Oer-Editie’ van BoekDelen: een boek waarmee met jezelf kunt zijn met jouw verhaal en je uitnodigt om uit te reiken naar de buitenwereld.

Het overlijden van mijn moeder een aantal jaar geleden vormde de aanleiding om BoekDelen verder te ontwikkelen en uit te werken tot een rijk geïllustreerde versie. Met het idee om zoveel mogelijk mensen met BoekDelen te bereiken. Uit te nodigen om je verhaal te delen. En verlies bespreekbaar te maken. Omdat je het niet alleen hoeft te doen.

Annita van Betuw

“Met het maken van boeken en beelden wil ik van betekenis zijn voor mensen die een groot verlies meemaken. Of dat nu van een dierbare is, van je gezondheid of van iets anders dat belangrijk voor je is.”