Vanuit rouw en verlies naar de essentie

Als dochter van de melkboer groeide ik op in Arnhem, vlakbij de parken Sonsbeek en Zijpendaal. Van jongs af aan werkte ik met broer en zussen mee in ‘de winkel’. Daar heb ik met het helpen van klanten een gevoelige sociale antenne ontwikkeld. Eigenlijk werd ik toen al blij van het iets voor anderen te kunnen doen. Logisch dus dat tijdens mijn studie aan de Wageningen Universiteit en in mijn latere onderzoekswerk 'de mens' centraal stond. Toch voelde ik me in de onderzoeks- en advieswereld steeds minder op mijn plek.

Na het verlies van mijn vader, en later van mijn beide kinderen, begon ik mij steeds meer te realiseren wat voor mij de essentie is, mijn levensmissie: het creëren van beeldend werk waarmee ik van betekenis kan zijn voor andere mensen. Zoals andere perspectieven bieden, raken aan emoties, aan het denken zetten en misschien zelfs wel in beweging brengen met dat wat ik maak.

Verlies als krachtige katalysator

Vanuit mijn werk als onderzoeker kon ik daar onvoldoende vorm aan geven, dus ging ruim tien jaar geleden het roer volledig om en zette ik de stap naar een bestaan als zelfstandig grafisch ontwerper. Tijdens mijn opleiding Graphic Design aan ArtEZ in Arnhem ontstond het idee voor BoekDelen.

Mij werd gevraagd iets te maken voor de veiling Kunst tegen Kanker. Ik ging bij mezelf te rade: waar had ik destijds zelf behoefte aan? Wat zou mij geholpen hebben? Daarbij realiseerde ik me dat elk verlies weer anders aanvoelde en iets anders van me vroeg. Zo ging ik na het overlijden van mijn vader veel alleen wandelen, terwijl na het verlies van mijn kinderen ik vooral mijn verhaal wilde delen met anderen. En heb toen ook veel emoties en gedachten op papier gezet. Vanuit die ervaringen maakte ik de ‘Oer-Editie’ van BoekDelen: een boek waarmee je èn met jezelf kunt ‘zijn’ met je verhaal èn dat je uitnodigt om uit om uit te reiken naar de buitenwereld.

Het overlijden van mijn moeder een aantal jaar geleden, vormde de aanleiding om BoekDelen verder te ontwikkelen en uit te werken tot een rijk geïllustreerde versie. Met het idee om zoveel mogelijk mensen met BoekDelen te bereiken en uitnodigen om hun verhaal te delen en verlies bespreekbaar te maken. Omdat je het niet alleen hoeft te (blijven) doen.

“Met het maken van boeken en beelden wil ik van betekenis zijn voor mensen die een groot verlies meemaken. Of dat nu van een dierbare is, van je gezondheid of van iets anders dat belangrijk voor je is.”

Annita van Betuw